SEA CONNECTION TRIO - AQUA

Artiest info
 
facebook
Label : Alfa Music
Distr. : Xango

Het Italiaanse Sea Connection Trio bestaat uit Claudio Palana op piano, Tommaso Pugliese op contrabas en Federico Saccà op drums. Als gast is hier aanwezig de Siciliaanse saxofonist Nicola Caminiti die woont en werkt in New York. Helaas is de hoestekst zoals zo vaak bij Italiaanse labels alleen beschikbaar in hun landstaal, dus kan ik weinig tot niets over deze overigens puike groep vermelden.

Na een kort intro met de terechte titel “Intro” horen we “Resolution of a enigma”, beide van Palana, open, heldere muzikale klanken met fraai solospel van Caminity op altsax waarin duidelijk de invloed van Wayne Shorter is te horen, geen verkeerde inspiratiebron dunkt mij. Het trio blijkt ook uit het goede hout gesneden te zijn met kristalhelder pianospel en een geoliede ritmetandem. In “20 (Twenty)” , de titels zijn wel in het Engels, horen we Nicola op de sopraansax, Federico is de componist van dit welluidende nummer, Tommaso is hier duidelijk aanwezig met zijn fraaie basspel. Dat is hij ook met een solo in “Moon Waltz” van Palana, een knappe compositie met een fraaie spanningsboog.

“Ora Vediamo” is een mooie ballade waarin de luisteraar wordt ondergedompeld in een heerlijk muzikaal bad. Ook “Time Habits” vermag te boeien door interessante opbouw van het nummer met een muzikale herhaling van zetten door bas en piano, langzaam voerend naar een soort van apotheose, spannend. Ingeleid door een drumsolo die live wellicht leuker is dan op de cd begint “Magical Landscape” van Saccà, een dromerig nummer met verstilde klanken dat zich mede door het staccato basritme en het zwierige sopraanspel ontwikkelt tot een van de leukste nummers op dit album. En dan is er ook nog een bonus track “Ceneride (Sootopolis City)” van de Japanse video componist Go Ichinose, bekend van de Pokémon series, een overbodig slot, het kan niet tippen aan de eigen nummers.

Jan van Leersum.